Hart voor kunst

14 november 2019
Elke Janssen over de beslissing van de Vlaamse Regering om te snijden in de investeringen in kunst en cultuur.

Is de liefde dan niet genoeg ? Is de liefde dan niet genoeg ? Vraag ik me af terwijl mijn maag zegt dat het inderdaad niet genoeg is. De wrangheid en bitterheid bruisen in mijn slokdarm. Wat is dit voor een wereld… een wereld zonder hart voor kunst, cultuur. Petra Pan in mij kijkt vol ongeloof en nog meer onbegrip om zich heen. Ze trekt aan een van mijn andere mouwen om gezond verstand te horen maar alles in me zwijgt. Mijn ongeloof kijkt met open mond naar wat er aan de hand is in ons culturele land. O nee, niet zalig zijn de arme geesten die maatschappelijke lichtpunten, vragen of discussies de mond snoeren ! Slaag moest ge krijgen, o ja, als het bij u met de grove borstel gaat, is mijn fatsoen ver te zoeken. Ik wens u moeders toe die u een oorvijg verkopen en u uwe mond doen spoelen met javel. Ik wens u vaders toe die u bulderend uitkafferen en u een geweten onder uw gat stampen, met hun houten klompen aan. En dan wens ik u liefde, liefde voor de kunsten die het leven kleur, inzicht en wijsheid brengen en door die liefde buigt ge nederig het hoofd en vol schaamte herpakt ge u ! En geeft ge vrijgevig en gul. En misschien, heel misschien is onze liefde voor ons vak wel groot genoeg om u dan te kunnen negeren en verder te doen met wat we allemaal willen maken, vertellen, spelen, …. misschien he !